Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym pasztecie zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Pozwala on w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. A do tego sos i niepowtarzalny smak grzybów leśnych. Jednym słowem pycha obiad.
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2873
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 303
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2873
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 303
Składniki
Pasztet - Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy mięsną masę, wyrównujemy wierzch. Układamy plastry boczku i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy 45 minut w 170stopniach.
Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bulionem, wlać do grzybów. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, zagotować.
Pasztet z sosem podawać na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki. Pasztet można podać też na zimno do pieczywa.