Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z udek kurczaka jest niezwykle aromatyczny, miękki i delikatny. Nie jest suchy dzięki pieczeniu z dodatkiem boczku. Świetnie sprawdza się w smarowaniu kanapek, jak i w kawałkach jako przystawka czy dodatek do wina.
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 557
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 301
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 557
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 301
Składniki
Kurczaka umyj i osusz. Dopraw go obficie solą i pieprzem. Upiecz go w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 st. Celsjusza przez 20-30 minut do utraty surowości. Wyjmij i ostudź. Pokrój kurczaka w mniejsze kawałki i przełóż go do misy robota kuchennego. Dodaj śmietanę, bułkę tartą, czosnek, ocet, posiekaną szalotkę, musztardę, posiekane tymianek i szczypiorek. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj.
Formę do pieczenia o wielkości 26 x 8 cm wyłóż plastrami boczku. Przenieś do formy masę pasztetową i wyrównaj. Przykryj pasztet pozostałym boczkiem. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza i piecz przez 2 godziny. Pasztet z udek z kurczaka wyjmij i ostudź.
Jeśli wolisz pasztet do krojenia, połóż na wierzchu ciężki przedmiot i wstaw potrawę do lodówki na 8 godzin. Po upieczeniu pasztet świetnie nadaje się także do smarowania.