Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowy i pożywny, pełnoziarnisty makaron tagliatelle w połączeniu z aromatycznym, dość orientalnym pesto z melisy cytrynowej. Całość ma oryginalny, intensywnie cytrynowy i delikatnie słodki smak z nutą ostrości sera Pecorino i maślaną nutą orzechów Pekan.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12317
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12317
Składniki
Cytrynę sparzmy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Na patelni delikatnie prażymy orzechy pakan i studzimy. Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie do rozdrabniacza dodajemy świeże listki melisy cytrynowej, czosnek, uprażone orzechy, starty ser Pecorino, skórkę oraz 1 łyżkę soku z cytryny, cukier brzozowy i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników. Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto. Tagliatelle z pesto przekładamy na talerze, posypujemy startym Pecorino i podajemy :D Życzę smacznego! :)