Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 4628

Przepis znajdziemy np. w publikacji "Rodziny Soprano książka kucharska".

Składniki

  • czosnek, 2 duże żąbki
  • masło, 3 łyżki
  • szynka prosciutto (lub inna surowa szynka wędzona), 60 gram cienkich plasterków
  • pomidory z puszki, 800 - 1000 gram
  • mielona papryka, 1/2 łyżeczki
  • tłusta smietana, 1/3 szklanki
  • wódka, 1/4 szklanki
  • sól, do smaku
  • penne, 450 - 500 gram
  • świeżo starty parmigiano reggiano ( lub podobny ser), 1/3 szklanki
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Penne alla Vodka

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu roztapiamy na średnim ogniu masło. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i smażymy, aż się przyrumienią (2 minuty).

  2. Dokładamy pokrojone w wąskie paseczki prosciutto i smażymy minutę, potem dodajemy odsączone i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.

  3. Wlewamy śmietanę i gotujemy, często mieszając, kolejną minutę.

  4. Dodajemy wódkę i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy solą do smaku.

  5. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na osolony wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy, trochę wody z garnka odlewamy do szklanki.

  6. Do rondla z sosem wkładamy makaron i starannie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy ser i ponownie mieszamy. Natychmiast podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń