Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis znajdziemy np. w publikacji "Rodziny Soprano książka kucharska".
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
W dużym rondlu roztapiamy na średnim ogniu masło. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i smażymy, aż się przyrumienią (2 minuty).
Dokładamy pokrojone w wąskie paseczki prosciutto i smażymy minutę, potem dodajemy odsączone i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.
Wlewamy śmietanę i gotujemy, często mieszając, kolejną minutę.
Dodajemy wódkę i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy solą do smaku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na osolony wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy, trochę wody z garnka odlewamy do szklanki.
Do rondla z sosem wkładamy makaron i starannie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy ser i ponownie mieszamy. Natychmiast podajemy.