Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-09-2017
Oczarowana opowieściami o pięknej Francji oraz jej smakowitą kuchnią, postanowiłam wykorzystać pyszne francuskie produkty, które ze swojej podróżny przywiózł mi przyjaciel. Nigdy nie przepadałam za anchois i zastanawiałam się jak podać te nieduże, słone sardelki. Obok nich dumnie stała jednak moja ukochana, bardzo ostra w smaku musztarda diżońska i tak wpadłam na pomysł :) Bardzo lubię nietypowe połączenia, a takie dziś przygotowałam. Zapraszam na kolorowy makaron penne otulony wyrazistym sosem śmietanowym z dodatkiem anchois, musztardy Dijon oraz kawałkami kurczaka i świeżą rukolą.
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją delikatnie solą (nie za dużo, ponieważ sos będzie dość słony) oraz białym pieprzem. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kawałki kurczaka.
Z filetów anchois wyjmujemy kręgosłupy i miksujemy je w rozdrabniaczu ze śmietaną oraz musztardą Dijon. Gdy powstanie jednolity i kremowy sos, wlewamy go do podsmażonych kawałków kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz biały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy około 5 minut
* Sosu nie trzeba dosalać, gdyż anchois i musztarda są wystarczająco słone
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Sos z kurczakiem mieszamy z ugotowanym penne oraz świeżą rukolą, wykładamy na talerze i gotowe!
Życzę smacznego! :)
inny sposób podania kalafiora :-)
Odsłon: 9653
Przepis na zdrowy, szybki i kolorowy obiad
Odsłon: 6219
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 216
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1370
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 146
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 206
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 216
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1370
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 146
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 206
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją delikatnie solą (nie za dużo, ponieważ sos będzie dość słony) oraz białym pieprzem. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kawałki kurczaka.
Z filetów anchois wyjmujemy kręgosłupy i miksujemy je w rozdrabniaczu ze śmietaną oraz musztardą Dijon. Gdy powstanie jednolity i kremowy sos, wlewamy go do podsmażonych kawałków kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz biały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy około 5 minut * Sosu nie trzeba dosalać, gdyż anchois i musztarda są wystarczająco słone
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Sos z kurczakiem mieszamy z ugotowanym penne oraz świeżą rukolą, wykładamy na talerze i gotowe! Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 30
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 483