Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne w sosie śmietanowym z anchois, kurczakiem i rukolą

Przepis dnia 2017-09-02
Penne w sosie śmietanowym z anchois, kurczakiem i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24968

Dodano:

Odsłon: 5587

Oczarowana opowieściami o pięknej Francji oraz jej smakowitą kuchnią, postanowiłam wykorzystać pyszne francuskie produkty, które ze swojej podróżny przywiózł mi przyjaciel. Nigdy nie przepadałam za anchois i zastanawiałam się jak podać te nieduże, słone sardelki. Obok nich dumnie stała jednak moja ukochana, bardzo ostra w smaku musztarda diżońska i tak wpadłam na pomysł :) Bardzo lubię nietypowe połączenia, a takie dziś przygotowałam. Zapraszam na kolorowy makaron penne otulony wyrazistym sosem śmietanowym z dodatkiem anchois, musztardy Dijon oraz kawałkami kurczaka i świeżą rukolą.

Składniki

  • makaron penne
  • pierś z kurczaka
  • świeża rukola
  • ząbek czosnku
  • 250 g śmietany
  • 3 filety Anchois
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją delikatnie solą (nie za dużo, ponieważ sos będzie dość słony) oraz białym pieprzem. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kawałki kurczaka.

  2. Z filetów anchois wyjmujemy kręgosłupy i miksujemy je w rozdrabniaczu ze śmietaną oraz musztardą Dijon. Gdy powstanie jednolity i kremowy sos, wlewamy go do podsmażonych kawałków kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz biały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy około 5 minut

    * Sosu nie trzeba dosalać, gdyż anchois i musztarda są wystarczająco słone

  3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Sos z kurczakiem mieszamy z ugotowanym penne oraz świeżą rukolą, wykładamy na talerze i gotowe!
    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń