Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-09-2017
Oczarowana opowieściami o pięknej Francji oraz jej smakowitą kuchnią, postanowiłam wykorzystać pyszne francuskie produkty, które ze swojej podróżny przywiózł mi przyjaciel. Nigdy nie przepadałam za anchois i zastanawiałam się jak podać te nieduże, słone sardelki. Obok nich dumnie stała jednak moja ukochana, bardzo ostra w smaku musztarda diżońska i tak wpadłam na pomysł :) Bardzo lubię nietypowe połączenia, a takie dziś przygotowałam. Zapraszam na kolorowy makaron penne otulony wyrazistym sosem śmietanowym z dodatkiem anchois, musztardy Dijon oraz kawałkami kurczaka i świeżą rukolą.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15189
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4903
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45692
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15189
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4903
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45692
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją delikatnie solą (nie za dużo, ponieważ sos będzie dość słony) oraz białym pieprzem. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kawałki kurczaka.
Z filetów anchois wyjmujemy kręgosłupy i miksujemy je w rozdrabniaczu ze śmietaną oraz musztardą Dijon. Gdy powstanie jednolity i kremowy sos, wlewamy go do podsmażonych kawałków kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz biały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy około 5 minut * Sosu nie trzeba dosalać, gdyż anchois i musztarda są wystarczająco słone
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Sos z kurczakiem mieszamy z ugotowanym penne oraz świeżą rukolą, wykładamy na talerze i gotowe! Życzę smacznego! :)