Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne ze szpinakiem i szafranem

Penne ze szpinakiem i szafranem

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5815

Dodano:

Odsłon: 13059

Coś innego.

Składniki

  • Makaron penne, 300 g
  • gotowana szynka, 150 g
  • świeży szpinak, 500 g
  • śmietana 18%, 1 szklanka
  • 1 żółtko
  • szafran/kurkuma, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, 2 szczypty
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • masło, 1 łyżka
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Penne ze szpinakiem i szafranem

Przygotowanie

  1. Szpinak myjemy, odsączamy; szynkę kroimy w kosteczkę lub paski - podsmażamy wszystko razem na łyżce masła. Dodajemy szafran i śmietanę. Gotujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy żółtko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odcedzony makaron łączymy z sosem z patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

evalon 01 marca 2009 Uwielbiam makaron, w tej postaci na pewno spróbuje.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń