Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczarkowa pieczeń z mięsa mielonego

Pieczarkowa pieczeń z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5216

Dodano:

Odsłon: 1880

Pieczeń z mielonego mięsa a raczej resztek mięs: resztki wołowiny /pozostałe po robieniu rolad/, skrawki fileta z kurczaka /również po roladach drobiowych/ i łopatka bez kości przeznaczona na gulasz. Do mięsa dodałam jeszcze pieczarki i paprykę. Doskonale smakuje na kanapkach ale również na ciepło jako danie obiadowe z buraczkami i ziemniakami.

Składniki

  • łopatka bez kości 45 dag
  • wołowina 20 dag
  • filet z kurczaka 20 dag
  • jajka 2 szt
  • pieczarki 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 4 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • mleko 0,75 szklanki
  • kajzerka 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • boczek 20 dag
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarkowa pieczeń z mięsa mielonego

Przygotowanie

  1. Łopatkę, wołowinę, fileta z kurczaka i boczek mielimy w maszynce.
    Kajzerkę namaczamy w mleku.
    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy do czasu aż się zeszklą. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Doprawiamy do smaku, dusimy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia.
    Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, pieczarki i doprawiamy do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
    Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niego mięso mielone uformowane w dużego klopsa. Nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 50 min., zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min. - tak by wierzch się zrumienił.
    Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń