Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3245

Dodano:

Odsłon: 4184

Bardzo apetyczna, idealna zarówno na ciepło jak i zimno

Składniki

  • 80 dag mięsa mielonego z szynki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
  • 6 jaj ugotowanych,
  • 6 plasterków szynki drobiowej,
  • zioła prowansalskie
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa wbić jaja, dodać musztardę, sól, pieprz, kardamon, paprykę, natkę pietruszki i wymieszać dokładnie wszystko razem dłońmi. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do niej połowę mięsa. W mięsie zrobić wgłębienie (rowek) na jajka. Na mięso wyłożyć 3 plasterki szynki. Z jajek odcinać z obu stron końcówki. Jaja wyłożyć na mięso we wgłębieniu. Pozostałą szynką przykryć jaja, owijając je. Wyłożyć pozostałe mięso. Wyciągnąć z keksówki wraz z folią i obtoczyć w folii nadając kształt roladzie. Mięso z powrotem włożyć do keksówki, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń