Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-03-2021
Witam serdecznie, tym razem propozycja na bardzo prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską z jajkiem, taka pieczeń idealnie nadaje się do podania podczas zbliżających się świąt Wielkiejnocy, ale i nie tylko. Polecam wypróbować przepis, pieczeń jest bardzo smaczna.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 202
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 290
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 202
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 290
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Składniki
Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki. Natkę pietruszki drobno siekam. Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa.
Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam. Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam. Następnie na mięso układam ugotowane jajka i pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.
Pieczenie: Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Pieczeń rzymska z jajkiem jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa