Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-03-2021
Witam serdecznie, tym razem propozycja na bardzo prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską z jajkiem, taka pieczeń idealnie nadaje się do podania podczas zbliżających się świąt Wielkiejnocy, ale i nie tylko. Polecam wypróbować przepis, pieczeń jest bardzo smaczna.
Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki.
Natkę pietruszki drobno siekam.
Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa.
Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam.
Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam.
Następnie na mięso układam ugotowane jajka i pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.
Pieczenie:
Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Pieczeń rzymska z jajkiem jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 24
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 286
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 121
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 231
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 24
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 286
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 121
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 231
Składniki
Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki. Natkę pietruszki drobno siekam. Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa.
Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam. Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam. Następnie na mięso układam ugotowane jajka i pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.
Pieczenie: Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Pieczeń rzymska z jajkiem jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sałatka z bobem
Dania główne
Pierogi na słodko z twarogiem i żółtkami
Dania główne
Groszek w sosie winnym
Dania główne
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Sałatka z bobem
naprawdę smakuje wybornie, jest pyszna.
Odsłon: 26
Pierogi na słodko z twarogiem i żółtkami
Jakie są wasze ulubione pierogi ? moje najulubieńsze to ruskie oraz z płuckam...
Odsłon: 269