Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najpyszniejsze mięso, jakie udało mi się dotychczas przyrządzić. Kupiłam wieprzowinę o wdzięcznej nazwie "szyszka". :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 800
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10454
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4720
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 800
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10454
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4720
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, obwiązać nicią bawełnianą, nadając mniej więcej kształt pieczeni.
Ziarenka ziela stłuc w moździerzu, liście laurowe drobno pokruszyć. Razem z pozostałymi przyprawami dodać do oliwy + ewentualnie odrobinę wody, jeśli zaprawa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowaną zaprawą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, przewracać do jakiś czas, by mięso dobrze przesiąkło przyprawami.
Tak przygotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ok. 1/2 szkl. wody i piec ok. 2 godzin, 150 stopni, termoobieg (bez termoobiegu nieco wyższa temperatura), odwracając kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewając wody.
Mięso jest soczyste i bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytworzony sos można zabielić i podawać razem z pieczenią.
Smacznego. :)