Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona dorada

Pieczona dorada

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26803

Dodano:

Odsłon: 3565

Propozycja na lekką i soczystą rybkę, pełną aromatu ziół i czosnku.

Składniki

  • 2 świeże dorady
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Cytryna
  • Świeże zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia
  • Suszony tymianek
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona dorada

Przygotowanie

  1. Dorady należy wypatroszyć, obskrobać, dokładnie umyć i osuszyć.

    Tak przygotowane ryby oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem od wewnątrz oraz na zewnątrz.

  2. Świeże zioła (bazylię, tymianek i rozmaryn) posiekać i włożyć do środka ryb razem z kawałkiem masła, plasterkami czosnku i dwoma pół plasterkami cytryny.

  3. Następnie dorady posypać suszonym tymiankiem i ułożyć na folii aluminiowej wysmarowanej masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ryby dokładnie zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

    Rybka dobrze komponuje się z pure ziemniaczanym i sałatą. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń