Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny obiad. Farsz do dyni można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, można dodać też ryż, jak do gołąbków. Upieczoną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną lub kuskusem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynię dokładnie umyć. Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojoną zieloną paprykę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wszystko smażyć na małym ogniu. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną paprykę z cebulą, dokładnie wymieszać. Dodać jedno żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Farsz powinien być gładki i pulchny.
Z dyni odkroić czubek z ogonkiem, dokładnie wydrążyć pestki i nafaszerować mięsem. Przykryć odkrojoną końcówką i przymocować ją wykałaczkami. Przełożyć dynię do brytfanki i polać roztopioną łyżką masła. Dynię piec przez 60 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia polać bulionem drobiowym (przepis na bulion) Po upieczeniu dynię wyjąć z brytfanki.
Brytfankę z tłuszczem jaki wytopił się w czasie pieczenia postawić na średnim ogniu. Drobno pokroić cebulę, oczyszczony por i ząbek czosnku, podsmażyć wszystko na brytfance, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Zredukować na małym ogniu. Dynię pokroić w plastry polać sosem i podawać z kaszą gryczaną lub kuskusem.