Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny obiad. Farsz do dyni można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, można dodać też ryż, jak do gołąbków. Upieczoną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną lub kuskusem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6314
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6314
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 788
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynię dokładnie umyć. Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojoną zieloną paprykę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wszystko smażyć na małym ogniu. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną paprykę z cebulą, dokładnie wymieszać. Dodać jedno żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Farsz powinien być gładki i pulchny.
Z dyni odkroić czubek z ogonkiem, dokładnie wydrążyć pestki i nafaszerować mięsem. Przykryć odkrojoną końcówką i przymocować ją wykałaczkami. Przełożyć dynię do brytfanki i polać roztopioną łyżką masła. Dynię piec przez 60 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia polać bulionem drobiowym (przepis na bulion) Po upieczeniu dynię wyjąć z brytfanki.
Brytfankę z tłuszczem jaki wytopił się w czasie pieczenia postawić na średnim ogniu. Drobno pokroić cebulę, oczyszczony por i ząbek czosnku, podsmażyć wszystko na brytfance, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Zredukować na małym ogniu. Dynię pokroić w plastry polać sosem i podawać z kaszą gryczaną lub kuskusem.