Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym

Pieczona dynia faszerowana mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2366

Dodano:

Odsłon: 5637

Prosty przepis na pyszny obiad. Farsz do dyni można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, można dodać też ryż, jak do gołąbków. Upieczoną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną lub kuskusem.

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg mielonej szynki
  • 1/3 kostki masła
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • mielona, słodka papryka
  • suszony majeranek
  • suszony rozmaryn
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

    Dynię dokładnie umyć.

    Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojoną zieloną paprykę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wszystko smażyć na małym ogniu.

    Mielone mięso przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną paprykę z cebulą, dokładnie wymieszać.

    Dodać jedno żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Farsz powinien być gładki i pulchny.

  2. Z dyni odkroić czubek z ogonkiem, dokładnie wydrążyć pestki i nafaszerować mięsem. Przykryć odkrojoną końcówką i przymocować ją wykałaczkami.

    Przełożyć dynię do brytfanki i polać roztopioną łyżką masła.

    Dynię piec przez 60 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia polać bulionem drobiowym (przepis na bulion)

    Po upieczeniu dynię wyjąć z brytfanki.

  3. Brytfankę z tłuszczem jaki wytopił się w czasie pieczenia postawić na średnim ogniu.

    Drobno pokroić cebulę, oczyszczony por i ząbek czosnku, podsmażyć wszystko na brytfance, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem.

    Zredukować na małym ogniu.

    Dynię pokroić w plastry polać sosem i podawać z kaszą gryczaną lub kuskusem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń