Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny obiad. Farsz do dyni można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, można dodać też ryż, jak do gołąbków. Upieczoną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną lub kuskusem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1910
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3868
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3643
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 453
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1910
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3868
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3643
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 453
Składniki
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynię dokładnie umyć. Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojoną zieloną paprykę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wszystko smażyć na małym ogniu. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną paprykę z cebulą, dokładnie wymieszać. Dodać jedno żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Farsz powinien być gładki i pulchny.
Z dyni odkroić czubek z ogonkiem, dokładnie wydrążyć pestki i nafaszerować mięsem. Przykryć odkrojoną końcówką i przymocować ją wykałaczkami. Przełożyć dynię do brytfanki i polać roztopioną łyżką masła. Dynię piec przez 60 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia polać bulionem drobiowym (przepis na bulion) Po upieczeniu dynię wyjąć z brytfanki.
Brytfankę z tłuszczem jaki wytopił się w czasie pieczenia postawić na średnim ogniu. Drobno pokroić cebulę, oczyszczony por i ząbek czosnku, podsmażyć wszystko na brytfance, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Zredukować na małym ogniu. Dynię pokroić w plastry polać sosem i podawać z kaszą gryczaną lub kuskusem.