Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na papryki w pełni, piękne czerwone kuszą w zieleniakach i na straganach. Jak co roku koniecznie w mojej kuchni musi pojawić się faszerowana papryka. Kiedyś gotowałam ją w garnku w rosole ale wg. mnie lepszą metodą jest pieczenie w piekarniku.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 607
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 1333
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 607
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 1333
Składniki
Składniki na farsz: 1 kg łopatki 4 woreczki ryżu duży pęczek zielonej pietruszki sól, pieprz Łopatkę mielimy,ryż gotujemy w osolonej wodzie w czasie zgodnym z informacją na opakowaniu. Pietruszkę drobno siekamy. Składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie wyrabiamy.
Dodatkowo: kilka papryk ( u mnie 12 małych) ok. 1,5 l bulionu drobiowego Papryki bardzo dokładnie myjemy, odkrajmy kapelusze (tak żeby nie uszkodzić ogonka),oczyszczamy z gniazd nasiennych i pestek. Nadziewamy papryki farszem uciskając dość ściśle i układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby papryki się nie przewracały. Wlewamy bulion w takiej ilości aby papryki były w nim zanurzone do 1/2 swojej wysokości. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 st. C z teroobiegiem przez 45 min
Sos: 1/2 l. bulionu drobiowego 1/2 l. pasty pomidorowej 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chilli sól, pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 2 łyżki śmietany Bulion z pastą pomidorową zagotowujemy, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i płatkami chilli. Mąkę ziemniaczaną łączymy z wodą i śmietaną i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje. Upieczone papryki podajemy polane sosem