Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na obiad klasyka polskiej kuchni, pieczona kaczka z jabłkiem podana z lekką nutą figi i słodkim sosem z granata.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2616
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 307
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 177
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3098
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2616
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 307
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 177
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3098
Składniki
Piersi obmywamy, czyścimy z błon i lekko nacinamy od strony skóry, najcieniej jak się da. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem, i przekładamy do naczynia żarodopornego. Figi kroimy na połówki, wrzucamy do małego rondelka i karmelizujemy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy jabłko i powtarzamy czynność. Gdy owoce są gotowe przekładamy je do naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 45 minut.
Po 15 minutach dokładamy ziemniaczki i przez kolejne 30 minut pieczemy, aż do zrumienienia.
Pod koniec przygotowujemy sos. W tym celu kroimy na pół granaty i wydłubujemy z nich pestki, i sok. Dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie bulgotać, zestawiamy z ognia i polewamy upieczone mięso. Smacznego!