Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona pierś z kaczki w glazurze klementykowo-miodowej z karmelizowanym jabłkiem

Pieczona pierś z kaczki w glazurze klementykowo-miodowej z karmelizowanym jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1150

Dodano:

Odsłon: 2078

Im bliżej wigilii tym coraz mniejsze są szanse na białe święta, ale na szczęście wystarczy wejść do kuchni i zacząć gotować aby poczuć tą niezwykłą atmosferę :) Dzisiaj mam dla Was ciekawą, mam nadzieję propozycję świątecznej kaczuszki, którą przygotowałem w glazurze miodowo-klementynkowej :) Co sądzicie o podaniu takiego dania na świąteczny stół?

Składniki

  • 500 g piersi z kaczki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 4 klementynek
  • 3 łyżki miodu
  • oliwa do pieczenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczona pierś z kaczki w glazurze klementykowo-miodowej z karmelizowanym jabłkiem

Przygotowanie

  1. Myślę, że to danie zasmakuje całej rodzinie, delikatna kaczka z chrupiącą skórą w słodkiej glazurze, pokrzepi każde podniebienie, skażone kotletami schabowymi i zwykłymi ziemniakami :)

    Po długim wywodzie przystępujemy do dzieła. Piersi z kaczki czyścimy z błon, nacinamy od strony skóry, nacieramy przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skórę smaruję oliwą, aby szybciej uzyskała odpowiednią chrupkość :)

  2. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki i wkładamy do małego rondelka. Zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę i zdejmujemy z ognia, gdy zmiękną.

    Jabłka przekładamy do naczynia i razem z kaczką pieczemy w 180C przez około 20-25 minut. Będzie widać jak skórka będzie gotowa. W międzyczasie przygotowujemy glazurę, wyciskamy sok z klementynek i mieszamy z miodem. 10 minut przed końcem pieczenia, smarujemy z wierzchu naszą kaczuszkę i po tym czasie wykładamy na talerz :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń