Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Im bliżej wigilii tym coraz mniejsze są szanse na białe święta, ale na szczęście wystarczy wejść do kuchni i zacząć gotować aby poczuć tą niezwykłą atmosferę :) Dzisiaj mam dla Was ciekawą, mam nadzieję propozycję świątecznej kaczuszki, którą przygotowałem w glazurze miodowo-klementynkowej :) Co sądzicie o podaniu takiego dania na świąteczny stół?
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41648
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 444
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 246
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41648
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 444
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 246
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Myślę, że to danie zasmakuje całej rodzinie, delikatna kaczka z chrupiącą skórą w słodkiej glazurze, pokrzepi każde podniebienie, skażone kotletami schabowymi i zwykłymi ziemniakami :) Po długim wywodzie przystępujemy do dzieła. Piersi z kaczki czyścimy z błon, nacinamy od strony skóry, nacieramy przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Z wierzchu skórę smaruję oliwą, aby szybciej uzyskała odpowiednią chrupkość :)
Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki i wkładamy do małego rondelka. Zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę i zdejmujemy z ognia, gdy zmiękną. Jabłka przekładamy do naczynia i razem z kaczką pieczemy w 180C przez około 20-25 minut. Będzie widać jak skórka będzie gotowa. W międzyczasie przygotowujemy glazurę, wyciskamy sok z klementynek i mieszamy z miodem. 10 minut przed końcem pieczenia, smarujemy z wierzchu naszą kaczuszkę i po tym czasie wykładamy na talerz :) Smacznego!