Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite mięsko. Gęś chyba ciągle jest mało popularna na naszych stołach.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10878
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4854
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 974
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9329
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1385
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10878
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4854
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 974
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9329
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1385
Składniki
Uda gęsie oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i solą. Pozostawić w lodówce na całą noc. Następnie przełożyć do gęsiarki. Przykrytą gęsiarkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na godzinę. W tym czasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym. Jabłka pokroić w ósemki i dodać do cebuli. Żurawinę przebrać, umyć. Dodać na patelnię. Wszystko dusić na małym ogniu. Dodać przetarte pomidory, łyżkę majeranku i sól do smaku. Powstałym sosem zalać udka w gęsiarce i wstawić ponownie do piekarnika na 1,5-2 godziny. Po tym czasie mięso na pewno będzie odchodzić od kości. Udka podawać z powstałym sosem i np. pieczonymi ziemniakami. Jeśli ktoś woli bardziej gładki sos, należy go rozdrobnić przy pomocy blendera. Smacznego.