Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite mięsko. Gęś chyba ciągle jest mało popularna na naszych stołach.
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Uda gęsie oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i solą. Pozostawić w lodówce na całą noc. Następnie przełożyć do gęsiarki. Przykrytą gęsiarkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na godzinę. W tym czasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym. Jabłka pokroić w ósemki i dodać do cebuli. Żurawinę przebrać, umyć. Dodać na patelnię. Wszystko dusić na małym ogniu. Dodać przetarte pomidory, łyżkę majeranku i sól do smaku. Powstałym sosem zalać udka w gęsiarce i wstawić ponownie do piekarnika na 1,5-2 godziny. Po tym czasie mięso na pewno będzie odchodzić od kości. Udka podawać z powstałym sosem i np. pieczonymi ziemniakami. Jeśli ktoś woli bardziej gładki sos, należy go rozdrobnić przy pomocy blendera. Smacznego.