Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każda gospodyni albo gospodarz domu ma swój niepowtarzalny sposób na gołąbki. Czasem wystarczy małe odstępstwo od tradycyjnego przepisu, aby wzmocnić smak i ułatwić proces przygotowywania potraw. W tym przypadku warto sięgnąć po kilka trików od Magdy Gessler. Znana restauratorka do przygotowania farszu użyła włoskiego ryżu arborio, który daje świetną kleistość i kremowość, dlatego jest wykorzystywany do risotto. Dzięki temu ryżowi nadzienie jest bardziej zwarte. Magda postanowiła upiec gołąbki zamiast je gotować, dlatego są bardziej aromatyczne, a czas, podczas którego danie się piecze, możesz przeznaczyć na inne prace w kuchni lub odpoczynek.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1450
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 80
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1450
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 80
Składniki
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, wytnij głąb i włóż do dużego garnka tak, aby cała główka się zmieściła. Zalej kapustę wodą i zagotuj, po czym gotuj około 3-5 minut i ostrożnie (by nie rozerwać liści) wyjmij główkę (np. nabitą na widelec) i odłóż na talerz, by wystygła. Nie wylewaj wody.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. W podobną kostkę pokrój boczek. W rondelku roztop masło i podsmaż cebulkę, aż będzie złocista, dodaj boczek i przesmażaj, aż się zarumieni. Następnie wsyp suchy ryż i mieszaj przez około 2 minuty, często mieszając łyżką. Wlej około 250 ml wody z gotowania kapusty, przykryj garnek i na wolnym ogniu gotuj, aby ryż wchłonął płyn. Od czas do czasu przemieszaj. W razie potrzeby dolej więcej wody, aby ryż ugotował się do miękkości. Zestaw garnek z ognia i zostaw do ostygnięcia. Do ryżu dodaj mielone mięso, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Foremkę do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) wyłóż małymi lub porwanymi liśćmi kapusty, natomiast na pozostałe, duże liście wykładaj porcję farszu, zawijaj gołąbki i ciasno układaj w brytfance. Gdy całe naczynie jest pełne, zalej go wodą i przykryj resztą niepotrzebnych liści. Przykryj pokrywą. Wstaw żaroodporne naczynie na około 1 godzinę do pieca nagrzanego do 180°C. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
Po upieczeniu gołąbków odlej powstały płyn i przygotuj sos. W garnku rozpuść łyżkę masła, po chwili dodaj pomidory i bulion z pieczenia gołąbków. Dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego. Gotuj sos na wolnym ogniu, aby lekko odparował i zgęstniał. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Podawaj gołąbki na ciepło polane pomidorowym sosem. Udekoruj natką pietruszki.