Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pieczone gołąbki Magdy Gessler
  • Dania główne
  • Przepis na

Pieczone gołąbki Magdy Gessler

20.02.2023 Odsłon: 22272
5.0 (31 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Każda gospodyni albo gospodarz domu ma swój niepowtarzalny sposób na gołąbki. Czasem wystarczy małe odstępstwo od tradycyjnego przepisu, aby wzmocnić smak i ułatwić proces przygotowywania potraw. W tym przypadku warto sięgnąć po kilka trików od Magdy Gessler. Znana restauratorka do przygotowania farszu użyła włoskiego ryżu arborio, który daje świetną kleistość i kremowość, dlatego jest wykorzystywany do risotto. Dzięki temu ryżowi nadzienie jest bardziej zwarte. Magda postanowiła upiec gołąbki zamiast je gotować, dlatego są bardziej aromatyczne, a czas, podczas którego danie się piecze, możesz przeznaczyć na inne prace w kuchni lub odpoczynek.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 54

> 60 min >60 min
1
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Kolorowe placuszki

Przekąski Kolorowe placuszki

Kolorowe placuszki to po prostu placuszki z drobiu i różnych dodatków, bardzo...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2670

do 30 min 30 min
18
konhambos
konhambos
Dania główne

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Dania główne Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Mięta
  • Chleby

Odsłon: 140

> 60 min >60 min
18
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 366

do 30 min 30 min
3

Przepis dnia

slodkisentyment
slodkisentyment
Desery

Ciasto WIOSNA

Desery Ciasto WIOSNA

Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo te...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta

Odsłon: 9862

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40471

do 60 min 60 min
113
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 54

> 60 min >60 min
1
bozena1960
bozena1960
Przekąski

Kolorowe placuszki

Przekąski Kolorowe placuszki

Kolorowe placuszki to po prostu placuszki z drobiu i różnych dodatków, bardzo...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2670

do 30 min 30 min
18
konhambos
konhambos
Dania główne

Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Dania główne Szaszłyki z kurczaka tandoori z chlebkiem naan z patelni

Ten przepis zawiera cztery oddzielne przepisy, które można stosować razem lub...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Mięta
  • Chleby

Odsłon: 140

> 60 min >60 min
18
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 366

do 30 min 30 min
3

Przepis dnia

slodkisentyment
slodkisentyment
Desery

Ciasto WIOSNA

Desery Ciasto WIOSNA

Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo te...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta

Odsłon: 9862

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40471

do 60 min 60 min
113
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pieczone gołąbki Magdy Gessler
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 główka białej lub włoskiej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 200 g wędzonego boczku
  • ok 120 g ryżu arborio
  • 1 biała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, suszony majeranek
Sos:
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
  • ok 200 ml bulionu z pieczenia gołąbków
  • 1 łyżka masła
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, wytnij głąb i włóż do dużego garnka tak, aby cała główka się zmieściła. Zalej kapustę wodą i zagotuj, po czym gotuj około 3-5 minut i ostrożnie (by nie rozerwać liści) wyjmij główkę (np. nabitą na widelec) i odłóż na talerz, by wystygła. Nie wylewaj wody.

2

Obierz i drobno posiekaj cebulę. W podobną kostkę pokrój boczek. W rondelku roztop masło i podsmaż cebulkę, aż będzie złocista, dodaj boczek i przesmażaj, aż się zarumieni. Następnie wsyp suchy ryż i mieszaj przez około 2 minuty, często mieszając łyżką. Wlej około 250 ml wody z gotowania kapusty, przykryj garnek i na wolnym ogniu gotuj, aby ryż wchłonął płyn. Od czas do czasu przemieszaj. W razie potrzeby dolej więcej wody, aby ryż ugotował się do miękkości. Zestaw garnek z ognia i zostaw do ostygnięcia. Do ryżu dodaj mielone mięso, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

3

Foremkę do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) wyłóż małymi lub porwanymi liśćmi kapusty, natomiast na pozostałe, duże liście wykładaj porcję farszu, zawijaj gołąbki i ciasno układaj w brytfance. Gdy całe naczynie jest pełne, zalej go wodą i przykryj resztą niepotrzebnych liści. Przykryj pokrywą. Wstaw żaroodporne naczynie na około 1 godzinę do pieca nagrzanego do 180°C. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia o 10 minut.

4

Po upieczeniu gołąbków odlej powstały płyn i przygotuj sos. W garnku rozpuść łyżkę masła, po chwili dodaj pomidory i bulion z pieczenia gołąbków. Dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego. Gotuj sos na wolnym ogniu, aby lekko odparował i zgęstniał. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Podawaj gołąbki na ciepło polane pomidorowym sosem. Udekoruj natką pietruszki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki