Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczone młode kurczęta (poussin)

pieczone młode kurczęta (poussin)

Autor:

Przepisów i artykułów: 97 Ocena: 715

Dodano:

Odsłon: 101

Poussin to młode kurczę o wadze 350-450 g. Upieczone z masłem tymiankowym po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • młode kurczęta o wadze około 400 g - 4 szt
  • masło - 100 g
  • tymianek - pół pęczka
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pieczone młode kurczęta (poussin)

Przygotowanie

  1. Połowę tymianku posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła, doprawić solą, wymieszać.

  2. Kurczęta natrzeć solą i pieprzem. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nakładać masło tymiankowe. Do wnętrza kurcząt włożyć po kilka gałązek tymianku. Nóżki związać.

  3. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Kurczęta ułożyć w brytfannie, piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30-35 minut, co jakiś czas polewając mięso tworzącymi się sokami.

  4. Upieczone kurczę pysznie smakuje z karmelizowaną marchewką i szczypiorkowym puree ziemniaczanym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń