Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pałki kurczaka w jabłkach

Pieczone pałki kurczaka w jabłkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21613

Dodano:

Odsłon: 4062

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na danie, które z powodzeniem możecie przygotować na obiad. Jeżeli lubicie potrawy z kurczaka, jesteście mięsożercami – myślę, że tak przygotowane pałki Wam zasmakują.

Składniki

  • 7 pałek kurczaka
  • 4 jabłka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 250ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1,5 łyżki majeranku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone pałki kurczaka w jabłkach

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wsypuję majeranek, paprykę, sól i pieprz. Mieszam i dodaję olej. Mieszam ponownie.

  2. Przygotowaną marynatą nacieram dokładnie każdą nóżkę kurczaka i układam je w misce. Miskę następnie przykrywam folią aluminiową i wkładam na minimum godzinę do lodówki. Wtedy mięso ładnie przejdzie aromatem przypraw.

  3. W tym czasie, gdy mięso odpoczywa w lodówce, przygotowuję jabłka. Tnę je na ósemki, usuwam gniazda nasienne i wszystkie twarde części. Jabłek nie obieram.

  4. Po upływie godziny, pałki przekładam do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układam jabłka i wszystko zalewam bulionem. Przykrywam i piekę około godziny w 180 stopniach.

  5. Gotowy kurczak jest pyszny, pachnący, miękki. Obok podaję aromatyczne i rozpływające się w ustach jabłka. Upiekłam też ziemniaczki w ziołach. Danie kończą ogórki konserwowe pokrojone w słupki – mają zaostrzyć dodatkowo apetyt. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń