Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone placki pomidorowe

Pieczone placki pomidorowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1114

Dodano:

Odsłon: 2116

W okresie postu człowiek ma poważny dylemat, co zrobić na obiad, oczywiście ryba to podstawa lecz jeżeli macie już dosyć naszych przyjaciół, pływających w wodzie, to polecam przepyszne, pieczone placki pomidorowe, nie nastręczą Wam dużych problemów :)

Składniki

  • 4 pomidory
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść bazylii
  • świeżo posiekany szczypiorek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wrzucamy do rozdrabniacza do lodu i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i posiekane liście bazylii. Wszystko razem miksujemy i wylewamy łyżką ciasto, formując placki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń