Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka z kurczaka z frytkami.

Pieczone udka z kurczaka z frytkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 111

Pieczone udka z kurczaka to moja kolejna propozycja na prosty w wykonaniu obiad. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu i dać udkom zaprzyjaźnić się z przyprawami ale smakują naprawdę dobrze. Frytki każdy z Was zna ale czy każdy przygotowywał je z kolorowych ziemniaków? Są u nas coraz częściej dostępne w wielu sklepach i naprawdę różnią się smakiem od tych tradycyjnych.

Składniki

  • Udka z kurczaka 1 kg
  • Kolorowe ziemniaki 1 kg
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Curry 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej 6 łyżek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone udka z kurczaka z frytkami.

Przygotowanie

  1. Moim zdaniem pieczone udka są dobre na każdą okazje dodatkowo większość z naszych domowników czy gości lubi kurczaka. Przygotowania zaczynamy od udek, dokładnie je myjemy i osuszamy. Przyprawy mieszamy w małej miseczce wraz z 4 łyżkami oleju. Bardzo dokładnie nacieramy udka przygotowaną marynatą, wkładamy do zamykanego pojemnika ( lub miski, którą zawiniemy folią spożywczą ) i wstawiamy do lodówki żeby się ze sobą zaprzyjaźniły, minimum na 2-3 godziny ale idealnie będzie pozostawić je na całą noc. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki aby nabrały pokojowej temperatury i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, narywamy przykrywką i pieczemy godzinę ( przez pół godziny z przykrywką a następnie ją ściągamy i pieczemy bez ).

  2. W między czasie obieramy ziemniaki i dokładnie je płuczemy. Kroimy je w kształt frytek ( tutaj dowolność to Wy wiecie jakie frytki lubicie ). Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy pozostałymi 2 łyżkami oleju, oprószamy solą ( można też dodać swoje ulubione zioła ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
    I tak naprawdę macie już obiad gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń