Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone udka z kurczaka to moja kolejna propozycja na prosty w wykonaniu obiad. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu i dać udkom zaprzyjaźnić się z przyprawami ale smakują naprawdę dobrze. Frytki każdy z Was zna ale czy każdy przygotowywał je z kolorowych ziemniaków? Są u nas coraz częściej dostępne w wielu sklepach i naprawdę różnią się smakiem od tych tradycyjnych.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 463
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 246
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 463
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 246
Składniki
Moim zdaniem pieczone udka są dobre na każdą okazje dodatkowo większość z naszych domowników czy gości lubi kurczaka. Przygotowania zaczynamy od udek, dokładnie je myjemy i osuszamy. Przyprawy mieszamy w małej miseczce wraz z 4 łyżkami oleju. Bardzo dokładnie nacieramy udka przygotowaną marynatą, wkładamy do zamykanego pojemnika ( lub miski, którą zawiniemy folią spożywczą ) i wstawiamy do lodówki żeby się ze sobą zaprzyjaźniły, minimum na 2-3 godziny ale idealnie będzie pozostawić je na całą noc. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki aby nabrały pokojowej temperatury i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, narywamy przykrywką i pieczemy godzinę ( przez pół godziny z przykrywką a następnie ją ściągamy i pieczemy bez ).
W między czasie obieramy ziemniaki i dokładnie je płuczemy. Kroimy je w kształt frytek ( tutaj dowolność to Wy wiecie jakie frytki lubicie ). Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy pozostałymi 2 łyżkami oleju, oprószamy solą ( można też dodać swoje ulubione zioła ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 20-25 minut. I tak naprawdę macie już obiad gotowy.