Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udo z indyka, zdrowo, szybko i na temat.

Pieczone udo z indyka, zdrowo, szybko i na temat.

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 1804

Dodano:

Odsłon: 1038

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pieczone udo z indyka, mięso zdrowe i bardzo smaczne. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu każdy sobie z nim poradzi. Na zimno smakuje równie niesamowicie na kanapkach z musztardą lub chrzanem :-) Smacznego !!!

Składniki

  • Udo z indyka 1,5 kg
  • Woda 50ml.
  • Czosnek 4 ząbki.
  • Oliwa 30 ml.
  • Papryka słodka mielona 2 łyżki stołowe.
  • Pieprz cayenne 1/2 łyżki stołowej.
  • Pieprz biały 1 łyżeczka do herbaty.
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka do herbaty.
  • Imbir mielony 1 łyżeczka do herbaty.
  • Tymianek 1 łyżeczka do herbaty.
  • Sól do smaku.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone udo z indyka, zdrowo, szybko i na temat.

Przygotowanie

  1. Udo myjemy i wkładamy do naczynia, wszystkie przyprawy wsypujemy do miski wraz z posiekanym czosnkiem, dolewamy oliwę i wodę, a następnie dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowaną marynatę wylewamy na indyka i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso jest idealne do pieczenia.
    Pieczemy od piekarnika zimnego w temperaturze 150 stopni przez 1,5 godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
    Gotowe !!!

    Polecam indyka również na zimno jest idealny na kanapki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń