Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczone żeberka z aromatycznej marynacie

pieczone żeberka z aromatycznej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6860

Dodano:

Odsłon: 9153

pyszne żeberka idealne na obiad lub grilla

Składniki

  • SKŁADNIKI -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych -sól -pieprz
  • MARYNATA -5 łyżek ketchupu łagodnego (można dać pikantny)
  • -3 łyżki miodu -3 łyżki musztardy
  • -3 średnie ząbki czosnku -125 ml oleju rzepakowego
  • -łyżeczka ziół prowansalskich -płaska łyżeczka słodkiej papryki -sól i pieprz do smaku
  • DODATKOWO -1 cebula
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na kawałki i lekko solimy i posypujemy pieprzem.

  2. Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, dodajemy ketchup, olej, zioła, paprykę, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Następnie żeberka przekładamy do dużej miski i polewamy marynatą, obtaczamy każdy kawałek dokładnie w marynacie, całość posypujemy pokrojoną cebulą. Miskę przykrywamy i wsadzamy na noc lub kilka godzin do lodówki.

  4. Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pokrojoną cebulką i pieczemy pod przykryciem najpierw 45 minut w temperaturze 160 stopni, potem 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    I gotowe :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń