Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna ryba w połączeniu z aromatyczną pastą i cytryną to idealny pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych frytek lub ryżu. Dobrze komponuje się z surówką z kapusty kiszonej i duszonymi warzywami. Pasta na bazie oleju, czosnku i papryki mielonej nadaje delikatnemu mięsu dorsza pięknego aromatu i sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Należy pamiętać, że potrawę solimy tuż przed pieczeniem aby zapobiec nadmiernemu wypłynięciu soku z dorsza.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165536
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 358
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165536
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 358
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 94
Składniki
W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, paprykę i sok z cytryny. Zwolennicy pikantnych potraw mogą do pasty dodać szczyptę ostrej papryki mielonej. Rybę nacieramy z obu stron powstałą pastą i przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie z rybą umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po godzinie oprószamy dorsza z obu stron solą i pieprzem i wstawiamy naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Dla wzmocnienia aromatu na dorszu możemy ułożyć plasterki cytryny i gałązki koperku. Cytrynę należy wówczas dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed pokrojeniem aby pozbyć się ewentualnych chemikaliów. Ja użyłam cytryn BIO mając nadzieję, że ich skórka nie jest tak mocno pryskana środkami chemicznymi.
Rybę pieczemy przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków polędwicy. Mój dorsz piekł się 25 minut i wyszedł idealny – zrumieniony z wierzchu, a w środku soczysty.