Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna ryba w połączeniu z aromatyczną pastą i cytryną to idealny pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych frytek lub ryżu. Dobrze komponuje się z surówką z kapusty kiszonej i duszonymi warzywami. Pasta na bazie oleju, czosnku i papryki mielonej nadaje delikatnemu mięsu dorsza pięknego aromatu i sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Należy pamiętać, że potrawę solimy tuż przed pieczeniem aby zapobiec nadmiernemu wypłynięciu soku z dorsza.
W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, paprykę i sok z cytryny. Zwolennicy pikantnych potraw mogą do pasty dodać szczyptę ostrej papryki mielonej.
Rybę nacieramy z obu stron powstałą pastą i przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie z rybą umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po godzinie oprószamy dorsza z obu stron solą i pieprzem i wstawiamy naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Dla wzmocnienia aromatu na dorszu możemy ułożyć plasterki cytryny i gałązki koperku. Cytrynę należy wówczas dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed pokrojeniem aby pozbyć się ewentualnych chemikaliów. Ja użyłam cytryn BIO mając nadzieję, że ich skórka nie jest tak mocno pryskana środkami chemicznymi.
Rybę pieczemy przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków polędwicy. Mój dorsz piekł się 25 minut i wyszedł idealny – zrumieniony z wierzchu, a w środku soczysty.
Dziś na obiad proponuje pieczone udka w czarnej herbacie i rumie. Chyba każdy...
Odsłon: 3179
Tym razem pomysł na dorsza pieczonego w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym...
Odsłon: 7594
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 270
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 294
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 229
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 975
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2586
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 270
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 294
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 229
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 975
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2586
Składniki
W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, paprykę i sok z cytryny. Zwolennicy pikantnych potraw mogą do pasty dodać szczyptę ostrej papryki mielonej. Rybę nacieramy z obu stron powstałą pastą i przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie z rybą umieszczamy w lodówce na godzinę.
Po godzinie oprószamy dorsza z obu stron solą i pieprzem i wstawiamy naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Dla wzmocnienia aromatu na dorszu możemy ułożyć plasterki cytryny i gałązki koperku. Cytrynę należy wówczas dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed pokrojeniem aby pozbyć się ewentualnych chemikaliów. Ja użyłam cytryn BIO mając nadzieję, że ich skórka nie jest tak mocno pryskana środkami chemicznymi.
Rybę pieczemy przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków polędwicy. Mój dorsz piekł się 25 minut i wyszedł idealny – zrumieniony z wierzchu, a w środku soczysty.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burger z łososiem i wasabi mayo
Dania główne
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Dania główne
Naleśniki mięsno- warzywne
Dania główne
Pierogi z białym serem i jabłkami
Burger z łososiem i wasabi mayo
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 14
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ten przepis szczególnie warto wypróbować, pierogi smakują wybornie.
Odsłon: 68