Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony dorsz

Pieczony dorsz

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 3341

Dodano:

Odsłon: 7972

Delikatna ryba w połączeniu z aromatyczną pastą i cytryną to idealny pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych frytek lub ryżu. Dobrze komponuje się z surówką z kapusty kiszonej i duszonymi warzywami. Pasta na bazie oleju, czosnku i papryki mielonej nadaje delikatnemu mięsu dorsza pięknego aromatu i sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Należy pamiętać, że potrawę solimy tuż przed pieczeniem aby zapobiec nadmiernemu wypłynięciu soku z dorsza.

Składniki

  • Polędwica z dorsza – 2 kawałki, każdy po 150-200 g
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka plus odrobina do posmarowania formy
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Słodka papryka mielona – 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny – 1/2 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony dorsz

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, paprykę i sok z cytryny. Zwolennicy pikantnych potraw mogą do pasty dodać szczyptę ostrej papryki mielonej.
    Rybę nacieramy z obu stron powstałą pastą i przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie z rybą umieszczamy w lodówce na godzinę.

  2. Po godzinie oprószamy dorsza z obu stron solą i pieprzem i wstawiamy naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Dla wzmocnienia aromatu na dorszu możemy ułożyć plasterki cytryny i gałązki koperku. Cytrynę należy wówczas dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przed pokrojeniem aby pozbyć się ewentualnych chemikaliów. Ja użyłam cytryn BIO mając nadzieję, że ich skórka nie jest tak mocno pryskana środkami chemicznymi.

  3. Rybę pieczemy przez 20-30 minut, w zależności od grubości kawałków polędwicy. Mój dorsz piekł się 25 minut i wyszedł idealny – zrumieniony z wierzchu, a w środku soczysty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń