Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony filet z kaczki z chrupiącą skórką

Pieczony filet z kaczki z chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1739

Dodano:

Odsłon: 5327

Wyśmienite danie, które warto wypróbować

Składniki

  • 2 filety z kaczki ze skórą
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 200 ml soku z kompotu wiśniowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka estragonu
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety myjemy i mięso nacieramy solą i pieprzem oraz obsypujemy ziołami ( części bez skórki - skórkę tylko delikatnie solimy i pieprzymy )

  2. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia skórą do góry i podlewamy winem i sokiem, tak, aby skóra nie była zanurzona w płynie. Wkładamy na kilka godzin do lodówki

  3. Mięso pieczemy pod przykryciem w 240 stopniach przez 45 minut, a potem zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 45 minut, aż skórka ładnie się upiecze. Jeśli płyn odparuje w czasie pieczenia uzupełniamy go dolewając jeszcze trochę wina i soku. W drugiej części pieczenia tz po zdjęciu przykrywki, fileta polewamy płynem z pieczenia ( 2 - 3 razy )

  4. Filety z kaczki podajemy najlepiej z ryżem i surówką z czerwonej kapusty

  5. Przepisy na surówki z czerwonej kapusty znajdziecie na moim blogu. Adres poniżej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń