Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony makaron spaghetti to połączenie klasyki Włoch i pysznej zapiekanki z ciągnącym się serem. Wypróbuj!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1301
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2930
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1021
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1790
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1301
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2930
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1021
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1790
Składniki
Ugotuj makaron spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
Cebulę drobno posiekaj, a ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj mieloną wołowinę na patelnię. Mieszaj od czasu do czasu. Posól i popieprz w trakcie smażenia.
Kiedy mięso będzie gotowe, wlej passatę pomidorową. Dodaj też koncentrat pomidorowy. Dopraw mięsny sos oregano i bazylią. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Przełóż ugotowany makaron spaghetti i sos. Dosyp tarty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Na wierzch wyłóż tarty ser mozzarella.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw naczynie z makaronem do piekarnika i piecz przez około 25 minut.