Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni to małe pierożki z farszem z surowego mięsa. Danie kuchni ukraińskiej. Moje nieco większe od oryginału i z mięsem drobiowy, ale też pyszne.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7041
Polecam.
Odsłon: 161
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5408
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2672
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7041
Polecam.
Odsłon: 161
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5408
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2672
Składniki
Farsz - Mięso z indyka wymieszać z cebulką drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej, wodę i sól. Ciasto na pierogi - Z maki i wody z dodatkiem oleju rzepakowego zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na ok 20 min. Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać rożki. Tak jak uszka. Można zrobić ozdobne falbanki. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą najlepiej pomieszać drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową. Serwować ze śmietana wymieszaną z octem, albo w rosole. Smacznego