Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni to małe pierożki z farszem z surowego mięsa. Danie kuchni ukraińskiej. Moje nieco większe od oryginału i z mięsem drobiowy, ale też pyszne.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67517
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1860
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67517
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1860
Składniki
Farsz - Mięso z indyka wymieszać z cebulką drobno pokrojoną w kostkę, pieprzem, żółtkiem. Wyrobić mięso dodając olej, wodę i sól. Ciasto na pierogi - Z maki i wody z dodatkiem oleju rzepakowego zrobić ciasto. Dobrze wyrobić. Zostawić pod ściereczką na ok 20 min. Podzielić na porcje. Każdy kawałek wałkować na placek i wykrawać kółka. Nakładać farsz z mięsa, zalepiać i sklejać rożki. Tak jak uszka. Można zrobić ozdobne falbanki. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Po włożeniu pierożków do garnka z gotującą się wodą najlepiej pomieszać drewnianą łyżką, żeby pierożki nie przywarły do dna. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową. Serwować ze śmietana wymieszaną z octem, albo w rosole. Smacznego