Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole, było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? :)
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20593
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2284
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 39
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20593
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2284
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 39
Składniki
Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi :) Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry :)
arsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność :) Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie ;) Smacznego! Ps. Jeżeli robiliście, to proszę o feedback, jak smakowało waszej rodzinie :)