Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej Babci z Bieszczad. Pierogi maczane lepiej smakują.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Wykonanie ciasta na pierogi: Mąkę najlepiej przesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka). Wykonanie farszu na nadziania pierogów: Ścieramy ziemniaki - jak na placki ziemniaczane, dodajemy jajo i ugotowaną kaszę. Przyprawiamy solą i pieprzem . Cebulę rumienimy na masełku i dodajemy do farszu. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. W międzyczasie robimy „maczankę” Wykonanie maczanki: Na maśle smażymy drobno pokrojony boczek z cebulą. Posypujemy mąką , lekko rumienimy, natomiast cześć przyrumienionej wędliny zostawiamy do omasty. Zalewamy mlekiem z jajami, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy.