Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 1030

Dodano:

Odsłon: 12636

Bardzo smaczne danie jarskie.

Składniki

  • NA CIASTO:mąka 3 szkl.
  • woda 3/4 szl (gorąca)
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • Na farsz: ziemniaki 50dag.
  • ser biały 20 dag.
  • cebula biała2 szt.
  • olej 2 łyżki
  • sól,pieprz (do smaku)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto dość szybko , powinno być miękkie i ciągliwe ( łatwo będzie się wałkować i lepić).Tak przygotowane ciasto zostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

  2. Ziemniaki ugotować rozgnieść lub przepuścić przez praskę dodać ser (też przecisnąć przez praskę).

  3. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor , dodać do ziemniaków z serem , przyprawić solą i pieprzem.

  4. Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki.

  5. Farsz nakładać na krążki i zlepiać.

  6. Gotować 1-2 minuty od chwili wypłynięcia.

  7. Podawać z tłuszczem i skwareczkami . SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń