Dania główne Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Farsz: ziemniaki i ser przemielić przez maszynkę, dobrze wymieszać z przyprawami i cebulą (pokrojoną drobno i zrumienioną na oliwie).
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem.
Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu - podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.
Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, gdy wypłyną na wierzch gotujemy ok. 10 minut.
Podajemy z zrumienioną na tłuszczu cebulką pokrojoną w drobną kostkę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 12 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Kiedyś nie lubiłem pierogów...może wynikało to z tego, że co sobotę były...teraz uwielbiam <3 Zdjęcie piękne <3 Takie do schrupania od razu <3 Odpowiedzi: 1 ▼17 Kto głosował? | Odpowiedz