Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym solą i ziołowym pieprzem, okraszone zeszkloną cebulą na maśle.
nóż, patelnia, garnek, praska,
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21217
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25329
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 108
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21217
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25329
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 108
Składniki
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane jajko, wymieszane w gorącej wodzie masło i mieszamy łyżką chwilę, później ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy z ziemniaków i twarogu farsz. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, twaróg również, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy.
Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm. Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta.
Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce.
W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry.
Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę do jej ładnego zeszklenia. Ugotowane pierogi podajemy okraszone cebulką.
Smacznego !!!