Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi włoskie z nadzieniem dyniowo-serowym, w sosie maślano-szałwiowym to jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek trafią na twój stół. Choć są nieco pracochłonne, to warto!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4872
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1001
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9421
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4872
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1001
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9421
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1401
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki umieść w misie miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ugniataj do uzyskania jednolitej kuli, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej mąki.
Przykryj i odstaw ciasto na 15 minut.
Przygotuj nadzienie.Wszystkie składniki wymieszaj w misie robota kuchennego. Dopraw do smaku i odstaw.
Złóż pierogi. Blat roboczy podsyp mąką. Wyłóż ciasto i podziel je na 4 części. Pracuj na każdej z nich osobno, pozostałe trzymając pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto na płat o grubości 2-3 mm. Na połowie płatu ciasta nakładaj po 2 łyżeczki nadzienia, w odstępach co 3 cm. Przykryj całość drugą połową ciasta. Obszary między farszami dobrze dociśnij. Pokrój kwadraty i następnie dociśnij brzegi widelcem, tworząc wzory.
Gotowe pierogi włoskie odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj lnianą ściereczką.
Wrzuć pierogi do gotującej się wody i gotuj przez 3-4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i odkładaj na bok, na wysmarowaną masłem powierzchnię.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło. Dodaj drobno posiekany czosnek, grubo posiekane orzechy włoskie oraz szałwię. Smaż przez kilka minut, do zrumienienia tłuszczu. Wyjmij szałwię.
Zmniejsz ogień do małego i dodaj wino oraz przyprawy. Gotuj przez minutę, a następnie wrzuć na patelnię pierogi włoskie i delikatnie wymieszaj.
Podawaj na ciepło, polane sosem i posypane wyjętą wcześniej szałwią.