Pierogi to klasyczne polskie danie, przygotować je można z różnym nadzieniem.
Pierogi z czarnymi malinami
Składniki
- Ciasto
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Dodatki
- 2 szkl malin czarnych
- cikier
- śmietana
- sos czekoladowy
Składniki
- Ciasto
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Dodatki
- 2 szkl malin czarnych
- cikier
- śmietana
- sos czekoladowy

Etapy przygotowania
Masło rozpuścić w gorącej wodzie, połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko i odrobinę soli.

Do mąki stopniowo dolewać wodę z mlekiem mieszając nożem.

Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, włożyć do foliowego woreczka, pozostawić na pół godziny.

Następnie rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć po kilka malin.

Złożyć na pół i bardzo dokładnie zlepić brzegi ciasta. Zgotować dużą ilość wody, osolić, partami wrzucać pierogi i gotować 2-3 minuty.

Podawać oprószone cukrem i śmietaną wymieszaną z sosem czekoladowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 322
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 322



Składniki
- Ciasto
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Dodatki
- 2 szkl malin czarnych
- cikier
- śmietana
- sos czekoladowy
Masło rozpuścić w gorącej wodzie, połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko i odrobinę soli.
Do mąki stopniowo dolewać wodę z mlekiem mieszając nożem.
Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, włożyć do foliowego woreczka, pozostawić na pół godziny.
Następnie rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć po kilka malin.
Złożyć na pół i bardzo dokładnie zlepić brzegi ciasta. Zgotować dużą ilość wody, osolić, partami wrzucać pierogi i gotować 2-3 minuty.
Podawać oprószone cukrem i śmietaną wymieszaną z sosem czekoladowym.
Co to za czarne maliny? Czy chodzi o jeżyny?