Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z konfitowanym mięsem z gęsi, do tego kremowy sos z suszonych borowików.... Danie bardzo czasochłonne ale warte spędzonej na jego zrobieniu każdej minuty.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22482
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9565
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2099
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4101
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 737
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 374
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22482
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9565
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2099
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4101
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 737
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 374
Składniki
Nogi gęsie natrzeć solą i pieprzem, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą dobę. Po tym czasie mięso osuszyć, włożyć do garnka, dodać ząbki czosnku i rozmaryn, zalać smalcem. Dusić na niewielkim ogniu (smalec ma tylko "mrugać") przez kilka godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyciągnąć z tłuszczu, lekko ostudzić.
Z konfitowanych nóg usunąć kości. Mięso przepuścić przez maszynkę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielony pieprzem i gałką muszkatołową.
W misce wymieszać mąkę i sól, stopniowo wlewać gorącą wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować 2 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Suszone borowiki zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy. Gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie sos zblendować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki smalcu gęsiego, który został z konfitowania. Ugotowane pierogi obsmażyć z obu stron na rumiano.
Pierogi podawać z grzybowym sosem i kleksem kwaśnej śmietany.