Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1228

Dodano:

Odsłon: 1740

Tradycyjne danie wigilijne i nie tylko, pierogi z grzybami i cebulką, tym razem grzyby z zamrażalnika.

Składniki

  • CIASTO: 1/2 kg mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, szklanka ciepłej wody
  • FARSZ:
  • Grzyby mrożone 1 kg
  • Cebula 2 szt
  • Olej roślinny
  • Sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z grzybami

Przygotowanie

  1. 1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, olej, wodę . Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką aby nie obsychało.

    2.Grzyby wyjąć z zamrażalnika aby lekko odtajały, posiekać dość drobno.
    .
    3.Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone grzyby, sól, pieprz, i smażyć często mieszając aż do odparowania wody.
    Przełożyć do miski, przestudzić. Można dodać trochę tartej bułki, zależy od konsystencji farszu.

    4.Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.

    5.Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę, delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna garnka, gotować na wolnym ogniu kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podawać polane cebulką zrumienioną na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 22 grudnia 2017 Pierozki z grzybami, cos dobrego. A jakie smaczne podsmazone i chrupiace :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń