Tradycyjne danie wigilijne i nie tylko, pierogi z grzybami i cebulką, tym razem grzyby z zamrażalnika.
Pierogi z grzybami
Składniki
- CIASTO: 1/2 kg mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, szklanka ciepłej wody
- FARSZ:
- Grzyby mrożone 1 kg
- Cebula 2 szt
- Olej roślinny
- Sól, pieprz
Składniki
- CIASTO: 1/2 kg mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, szklanka ciepłej wody
- FARSZ:
- Grzyby mrożone 1 kg
- Cebula 2 szt
- Olej roślinny
- Sól, pieprz

Etapy przygotowania
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, olej, wodę . Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką aby nie obsychało. 2.Grzyby wyjąć z zamrażalnika aby lekko odtajały, posiekać dość drobno. . 3.Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone grzyby, sól, pieprz, i smażyć często mieszając aż do odparowania wody. Przełożyć do miski, przestudzić. Można dodać trochę tartej bułki, zależy od konsystencji farszu. 4.Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. 5.Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę, delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna garnka, gotować na wolnym ogniu kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać polane cebulką zrumienioną na oleju.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4310

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19465
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4310

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19465



Składniki
- CIASTO: 1/2 kg mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, szklanka ciepłej wody
- FARSZ:
- Grzyby mrożone 1 kg
- Cebula 2 szt
- Olej roślinny
- Sól, pieprz
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, olej, wodę . Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką aby nie obsychało. 2.Grzyby wyjąć z zamrażalnika aby lekko odtajały, posiekać dość drobno. . 3.Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone grzyby, sól, pieprz, i smażyć często mieszając aż do odparowania wody. Przełożyć do miski, przestudzić. Można dodać trochę tartej bułki, zależy od konsystencji farszu. 4.Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. 5.Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę, delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna garnka, gotować na wolnym ogniu kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać polane cebulką zrumienioną na oleju.
Pierozki z grzybami, cos dobrego. A jakie smaczne podsmazone i chrupiace :-)