Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, idealne na wigilijny stół, charakteryzujące się delikatnym ciastem i aromatycznym, wyrazistym farszem.
stolnica, walek, łyżeczka, garnek.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1583
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 163
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 181
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1583
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 163
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 181
Składniki
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie przez około 30 minut, a następnie ugotuj je w tej samej wodzie przez 15 minut. Ostudzone grzyby drobno posiekaj, a wodę zachowaj.
Kapustę kiszoną przepłucz (jeśli jest bardzo kwaśna), odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na oleju lub maśle, aż się zeszkli.
Dodaj do cebuli posiekane grzyby i kapustę. Podsmaż chwilę, a następnie podlej odrobiną wody z gotowania grzybów. Duś całość na małym ogniu przez 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.
Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 2 mm grubości) i wycinaj kółka przy pomocy szklanki.
Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi.
Gotowe pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.