Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 391

Dodano:

Odsłon: 5998

Pierogi wg przepisu z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 1 jajko surowe
  • świeże jagody
  • cukier
  • śmietana 18% i rozpuszczone masło do podania
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z jagodami

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem.

    Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką koła, napełniać jagodami z cukrem. Wrzucać na gotującą wodę.

    Pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem lub rozpuszczonym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń