Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące pierogi z mięsnym farszem. Nieco pracochłonne ale warto poświecić chwile na ich przygotowanie.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34143
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 347
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 79
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 349
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9130
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34143
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 347
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 79
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 349
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9130
Składniki
Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypujemy mąkę lub dolewamy więcej wody. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Ugotowaną w rosole wołowinę i drób oddzielamy od kości i razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Ciasto lekko podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm Szklanką wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Następnie na każdy placuszek nakładamy porcję (łyżeczkę) farszu. Składamy krążek na pół i dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Przygotowane pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i wrzucamy do niej pojedynczo pierożki i mieszamy (tylko raz). Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok. 2 min. i wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podajemy np. ze smażoną cebulką lub odsmażone na patelni.