Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1531

Dodano:

Odsłon: 13573

Pyszne i sycące pierogi z mięsnym farszem. Nieco pracochłonne ale warto poświecić chwile na ich przygotowanie.

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek)
  • 2 łyżki oleju
  • sól (do posolenia wody, w której będą się gotować pierogi)
  • Farsz: 3/4 kg drobiu i wołowiny ugotowanej z rosołu
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowany por
  • 1 ugotowany korzeń pietruszki
  • sól, pieprz do smaku, majeranek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Gdy składniki z grubsza się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypujemy mąkę lub dolewamy więcej wody. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.

  2. Ugotowaną w rosole wołowinę i drób oddzielamy od kości i razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

  3. Ciasto lekko podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm
    Szklanką wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Następnie na każdy placuszek nakładamy porcję (łyżeczkę) farszu. Składamy krążek na pół i dokładnie sklejamy brzegi ciasta. Przygotowane pierogi układamy na oprószonej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i wrzucamy do niej pojedynczo pierożki i mieszamy (tylko raz). Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok. 2 min. i wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podajemy np. ze smażoną cebulką lub odsmażone na patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń