Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma bardziej tradycyjnego dania w kuchni polskiej od pierogów. Uwielbiane przez dorosłych i dzieci, a także tych, którzy mieszkają za granicą. Wystarczą proste składniki, aby stworzyć wyśmienity obiad dla całej rodziny. W tym przepisie na pierogi z mięsem proponujemy dość nietypowe połączenie i przygotowanie ich w mniej klasyczny sposób. Odkryj go i przekonaj do niego swoich bliskich!
Pierogi można kupić właściwie wszędzie i to w różnej postaci – tuż po ugotowaniu w barze, prosto z chłodziarek w pobliskim sklepie albo zamrożone z supermarketu. Jeśli jednak lubisz domową kuchnię i chcesz przygotować obiad dla całej rodziny, wypróbuj nasz przepis na pierogi z mięsem. Ciasto ulepisz w kilka chwil, a farsz możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Szybko przekonasz się, że świetnie smakują i zdecydowanie warto zrobić to danie samodzielnie w domowych warunkach.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz prostych składników – mąki pszennej, wody, masła i szczypty soli. Dodaj też jedno jajko, aby wzbogacić smak i sprawić, że pierogi z mięsem nie będą rozgotowane ani przemoknięte farszem. Wyrobienie ciasta na pierogi z mięsem trwa chwilę. Nie potrzebujesz do tego specjalnych akcesoriów kuchennych – wystarczą ci ręce i szklanka do wykrojenia okręgów.
Nadzienie to z kolei bogactwo smaków. Wybierz do niego wołowinę (może być to pręga albo szponder), oczywiście bez kości. Aby dodać delikatnego smaku, dodaj drób. Najlepiej sprawdzą się udka bez kości. Do tego wystarczą proste składniki – marchewka, pietruszka, por, cebula, a także przyprawy znane ci z tradycyjnego domowego rosołu. Większość z nich służy do ugotowania wołowiny i drobiu w aromatycznym bulionie, ale marchewkę warto również dodać do farszu na pierogi z mięsem.
W podstawowych przepisach farsz do pierogów z mięsem przygotowuje się z pozostałości z rosołu. My jednak proponujemy wykonanie go od zera, samodzielnie. To wcale nie jest trudne! Zawsze możesz go zrobić dzień przed gotowaniem.
Przepis na pierogi z mięsem rozpocznij od zrobienia farszu. Wołowinę i drób zagotuj wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Po około pół godziny dodaj przygotowane, obrane i podzielone na mniejsze części warzywa. Dzięki temu wołowina i drób ugotują się w aromatycznym bulionie. Przyda się on do zrobienia farszu – sprawi, że nie będzie on zbyt twardy i zbity. Do tego doda więcej warzywnego i ziołowego smaku. Pozostały bulion możesz odstawić i wykorzystać do innych przepisów, np. zrobić z niego zupę z wołowiną.
Mięso trzeba zmielić wraz z ugotowaną marchewką. Jeśli to konieczne, oddziel je od chrząstek i kości. W trakcie mielenia, dolewaj do farszu po łyżce bulionu, aby zyskał odpowiednią konsystencję. Nie może być rozwodniony, ale lekko wilgotny i soczysty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Do zmielonego mięsa dodaj drobno posiekaną i zeszkloną cebulę. W trakcie jej smażenia na maśle, dodaj odrobinę soli. Dzięki temu doda słodyczy.
Farszu nie musisz specjalnie przyprawiać. Mięso ugotowane w aromatycznym bulionie już samo w sobie ma bardzo dobry smak. Wystarczy sól i pieprz.
Podczas wyrabiania ciasta najważniejsze jest, aby użyć gorącej, ale nie wrzącej wody – to sprawi, że ciasto będzie bardziej plastyczne i elastyczne. Jednocześnie nie zaparzy się. Łączenie składników powinno trwać co najmniej 5-6 minut. Kiedy już wyrobisz ciasto na pierogi z mięsem, odstaw je pod przykryciem, aby odpoczęło. Wystarczy około 10 minut.
Formując pierogi, zwracaj uwagę na dokładne zlepianie brzegów – najlepiej dociskać je palcami lub widelcem. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą, aby lepiej się skleiły. Gotuj pierogi z mięsem w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami, wyciągając je łyżką cedzakową.
Pierogi z mięsem to danie bardzo uniwersalne, które można podawać na wiele sposobów. Najbardziej tradycyjnym dodatkiem jest podsmażona cebulka – najlepiej na maśle lub smalcu aż do uzyskania złotego koloru. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, podsmaż pokrojony boczek. Świetnym uzupełnieniem będą również różnego rodzaju sosy. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak, wykorzystaj sos pieczeniowy albo grzybowy. Do pierogów z mięsem warto podać również lekką surówkę – np. z kiszonej kapusty, marchewki lub ogórków małosolnych.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 358
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 467
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 358
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 467
Składniki
Mięso zalej zimną wodą lub wrzątkiem i zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj obraną marchewkę, pora i pietruszkę, a następnie gotuj jeszcze 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Wyjmij mięso i ostudź. Oddziel je od kości i zmiel z ugotowaną marchewką. W trakcie dolewaj po łyżce bulionu, aby farsz był wilgotny, ale nadal zbity.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, następnie dodaj do zmielonego mięsa. Farsz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie i dodaj sól, jajko oraz masło. Powoli wlewaj szklankę gorącej wody (ilość zależy od wilgotności mąki) i zagniataj ciasto nożem, a potem ręcznie – aż będzie jednolite i elastyczne. Przykryj ciasto i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
Ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko (ok. 2 mm). Wykrawaj kółka (np. szklanką), na środek każdego kładź łyżeczkę farszu. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku partiami. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2–3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.