Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierogi z mięsem
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierogi z mięsem

30.05.2025 Odsłon: 182
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Nie ma bardziej tradycyjnego dania w kuchni polskiej od pierogów. Uwielbiane przez dorosłych i dzieci, a także tych, którzy mieszkają za granicą. Wystarczą proste składniki, aby stworzyć wyśmienity obiad dla całej rodziny. W tym przepisie na pierogi z mięsem proponujemy dość nietypowe połączenie i przygotowanie ich w mniej klasyczny sposób. Odkryj go i przekonaj do niego swoich bliskich! 

Przepis na pierogi z mięsem – bogactwo smaków 

Pierogi można kupić właściwie wszędzie i to w różnej postaci – tuż po ugotowaniu w barze, prosto z chłodziarek w pobliskim sklepie albo zamrożone z supermarketu. Jeśli jednak lubisz domową kuchnię i chcesz przygotować obiad dla całej rodziny, wypróbuj nasz przepis na pierogi z mięsem. Ciasto ulepisz w kilka chwil, a farsz możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Szybko przekonasz się, że świetnie smakują i zdecydowanie warto zrobić to danie samodzielnie w domowych warunkach. 

Do przygotowania ciasta potrzebujesz prostych składników – mąki pszennej, wody, masła i szczypty soli. Dodaj też jedno jajko, aby wzbogacić smak i sprawić, że pierogi z mięsem nie będą rozgotowane ani przemoknięte farszem. Wyrobienie ciasta na pierogi z mięsem trwa chwilę. Nie potrzebujesz do tego specjalnych akcesoriów kuchennych – wystarczą ci ręce i szklanka do wykrojenia okręgów. 

Nadzienie to z kolei bogactwo smaków. Wybierz do niego wołowinę (może być to pręga albo szponder), oczywiście bez kości. Aby dodać delikatnego smaku, dodaj drób. Najlepiej sprawdzą się udka bez kości. Do tego wystarczą proste składniki – marchewka, pietruszka, por, cebula, a także przyprawy znane ci z tradycyjnego domowego rosołu. Większość z nich służy do ugotowania wołowiny i drobiu w aromatycznym bulionie, ale marchewkę warto również dodać do farszu na pierogi z mięsem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić farsz do pierogów z mięsem? 

W podstawowych przepisach farsz do pierogów z mięsem przygotowuje się z pozostałości z rosołu. My jednak proponujemy wykonanie go od zera, samodzielnie. To wcale nie jest trudne! Zawsze możesz go zrobić dzień przed gotowaniem. 

Przepis na pierogi z mięsem rozpocznij od zrobienia farszu. Wołowinę i drób zagotuj wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Po około pół godziny dodaj przygotowane, obrane i podzielone na mniejsze części warzywa. Dzięki temu wołowina i drób ugotują się w aromatycznym bulionie. Przyda się on do zrobienia farszu – sprawi, że nie będzie on zbyt twardy i zbity. Do tego doda więcej warzywnego i ziołowego smaku. Pozostały bulion możesz odstawić i wykorzystać do innych przepisów, np. zrobić z niego zupę z wołowiną. 

Mięso trzeba zmielić wraz z ugotowaną marchewką. Jeśli to konieczne, oddziel je od chrząstek i kości. W trakcie mielenia, dolewaj do farszu po łyżce bulionu, aby zyskał odpowiednią konsystencję. Nie może być rozwodniony, ale lekko wilgotny i soczysty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Do zmielonego mięsa dodaj drobno posiekaną i zeszkloną cebulę. W trakcie jej smażenia na maśle, dodaj odrobinę soli. Dzięki temu doda słodyczy.  

Farszu nie musisz specjalnie przyprawiać. Mięso ugotowane w aromatycznym bulionie już samo w sobie ma bardzo dobry smak. Wystarczy sól i pieprz. 

Jak zrobić pierogi z mięsem? Praktyczne wskazówki 

Podczas wyrabiania ciasta najważniejsze jest, aby użyć gorącej, ale nie wrzącej wody – to sprawi, że ciasto będzie bardziej plastyczne i elastyczne. Jednocześnie nie zaparzy się. Łączenie składników powinno trwać co najmniej 5-6 minut. Kiedy już wyrobisz ciasto na pierogi z mięsem, odstaw je pod przykryciem, aby odpoczęło. Wystarczy około 10 minut. 

Formując pierogi, zwracaj uwagę na dokładne zlepianie brzegów – najlepiej dociskać je palcami lub widelcem. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą, aby lepiej się skleiły. Gotuj pierogi z mięsem w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami, wyciągając je łyżką cedzakową.  

Z czym podawać pierogi z mięsem? 

Pierogi z mięsem to danie bardzo uniwersalne, które można podawać na wiele sposobów. Najbardziej tradycyjnym dodatkiem jest podsmażona cebulka – najlepiej na maśle lub smalcu aż do uzyskania złotego koloru. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, podsmaż pokrojony boczek. Świetnym uzupełnieniem będą również różnego rodzaju sosy. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy smak, wykorzystaj sos pieczeniowy albo grzybowy. Do pierogów z mięsem warto podać również lekką surówkę – np. z kiszonej kapusty, marchewki lub ogórków małosolnych.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 118

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 308

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 25267

do 60 min 60 min
29
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 201

do 15 min 15 min
3
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1275

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 507

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 118

do 30 min 30 min
2
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 308

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 25267

do 60 min 60 min
29
marianna1289
marianna1289
Zupy

Zupa kalafiorowa

Zupy Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 201

do 15 min 15 min
3
Gabciak
Gabciak
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...

  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1275

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 507

> 60 min >60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierogi z mięsem
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Farsz:
  • 500 g wołowiny (np pręgi)
  • 300 g mięsa z kurczaka bez kości (np udek)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Mięso zalej zimną wodą lub wrzątkiem i zagotuj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj obraną marchewkę, pora i pietruszkę, a następnie gotuj jeszcze 30 minut aż mięso będzie miękkie.

2

Wyjmij mięso i ostudź. Oddziel je od kości i zmiel z ugotowaną marchewką. W trakcie dolewaj po łyżce bulionu, aby farsz był wilgotny, ale nadal zbity.

3

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, następnie dodaj do zmielonego mięsa. Farsz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

4

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie i dodaj sól, jajko oraz masło. Powoli wlewaj szklankę gorącej wody (ilość zależy od wilgotności mąki) i zagniataj ciasto nożem, a potem ręcznie – aż będzie jednolite i elastyczne. Przykryj ciasto i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

5

Ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko (ok. 2 mm). Wykrawaj kółka (np. szklanką), na środek każdego kładź łyżeczkę farszu. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.

6

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku partiami. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2–3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki