Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25393

Dodano:

Odsłon: 21441

Propozycja na smaczne i pożywne pierożki z ciasta pszenno - gryczanego, wypełnione aromatycznym farszem z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 białe cebule
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem i kapustą

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Mięso gotujemy w delikatnie osolonej wodzie lub bulionie, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.

    Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki.

    Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy kawałki kapusty i chwilę razem podsmażamy.

    Do miski przekładamy zmielone mięso, podsmażoną kapustę kiszoną i cebulkę, tymianek, mieloną paprykę, pieprz cayenne i mieszamy wszystkie składniki. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i gryczaną), dodajemy sól oraz około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody i zagniatamy ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i lepimy pierożki.

    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju rzepakowego i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

    Podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 10 grudnia 2016 Ciasto oczywiście jest bez jajek. Jest bardzo elastyczne, świetnie się lepi, a pierogi po ugotowaniu są mięciutkie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 grudnia 2016 Ktoś zapomniał o jajkach....bez nich ciasto na pierogi raczej nie wyjdzie.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 09 marca 2015 Jeszcze nie próbowałam takiego ciasta ale muszę wypróbować,pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 08 marca 2015 zabieram sie juz tydzien za nie ale napewno w tym zrobie, Twoje pycha, uwielbiam Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń