Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
" Bardzo sycące danie, które myślę że zadowoli smakoszy pierogów"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Farsz: Kroimy bardzo drobno cebulę i smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy pokrojony drobno czosnek. Gdy cebula się przesmaży i zmięknie dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i przecierem pomidorowym. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy zająć się ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i sól . Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i przykrywamy ją gorącym, głębokim talerzem. Ciasto będzie później lepiej się wałkowało Zostawiamy na chwilkę. Gdy talerzyk ostygnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki i wykrawamy maszynką albo szklanką okrągłe placki. Napełniamy ostudzonym nadzieniem i zaklejamy :) Ja zrobiłam to tak: nałożyłam farsz na jedno kółeczko, a drugim przykryłam, brzegi zagniotłam widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie, od czasu do czasu mieszając. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę. Po ugotowaniu i wyjęciu z wody pierogi podsmażamy na tym masełku.