Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z mięsem są smakowite i pożywne. Do ich samodzielnego gotowania może jednak zniechęcać dość długi, wieloetapowy proces robienia farszu. Zobacz zatem, jak łatwo i szybko przyrządzić pierogi z mięsem mielonym surowym.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1119
Składniki
Wsyp do miski mąkę. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewając wodę, miksuj (z użyciem haków) składniki na gładkie ciasto. Dodaj tyle wody, by ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny.
Namocz w mleku bułkę. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Połącz mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Dodaj przyprawy – majeranek, cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Podziel ciasto na 2 porcje. Rozwałkuj cienko pierwszą na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką powykrawaj z powstałego placka kółka (resztę ciasta ponownie zagnieć i wykorzystaj do kolejnej porcji pierogów). Na każdym ułóż na środku niewielką porcję farszu i sklej w pieróg. Dokładnie zaklej brzegi, by farsz nie wypłynął z środka w czasie gotowania.
Gotowe pierogi wrzucaj do dużego garnka z gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około 2 minuty. W ten sam sposób przygotuj pierogi z reszty ciasta. Podawaj pierogi gorące, z ulubioną okrasą, np. podsmażoną na maśle cebulą.