Pierogi z mięsem są smakowite i pożywne. Do ich samodzielnego gotowania może jednak zniechęcać dość długi, wieloetapowy proces robienia farszu. Zobacz zatem, jak łatwo i szybko przyrządzić pierogi z mięsem mielonym surowym.
Pierogi z mięsem mielonym surowym
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki typu 500
- około 250 ml gorącej wody
- 50 g miękkiego masła
- 2 szczypty soli
Składniki na farsz:
- 500 g mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól, pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki typu 500
- około 250 ml gorącej wody
- 50 g miękkiego masła
- 2 szczypty soli
Składniki na farsz:
- 500 g mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól, pieprz (do smaku)
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Wsyp do miski mąkę. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewając wodę, miksuj (z użyciem haków) składniki na gładkie ciasto. Dodaj tyle wody, by ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny.
Namocz w mleku bułkę. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Połącz mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Dodaj przyprawy – majeranek, cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Podziel ciasto na 2 porcje. Rozwałkuj cienko pierwszą na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką powykrawaj z powstałego placka kółka (resztę ciasta ponownie zagnieć i wykorzystaj do kolejnej porcji pierogów). Na każdym ułóż na środku niewielką porcję farszu i sklej w pieróg. Dokładnie zaklej brzegi, by farsz nie wypłynął z środka w czasie gotowania.
Gotowe pierogi wrzucaj do dużego garnka z gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około 2 minuty. W ten sam sposób przygotuj pierogi z reszty ciasta. Podawaj pierogi gorące, z ulubioną okrasą, np. podsmażoną na maśle cebulą.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 500 g mąki typu 500
- około 250 ml gorącej wody
- 50 g miękkiego masła
- 2 szczypty soli
- 500 g mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól, pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
Wsyp do miski mąkę. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewając wodę, miksuj (z użyciem haków) składniki na gładkie ciasto. Dodaj tyle wody, by ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk. Gdy będzie gotowe, uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny.
Namocz w mleku bułkę. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Połącz mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Dodaj przyprawy – majeranek, cząber, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Podziel ciasto na 2 porcje. Rozwałkuj cienko pierwszą na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką powykrawaj z powstałego placka kółka (resztę ciasta ponownie zagnieć i wykorzystaj do kolejnej porcji pierogów). Na każdym ułóż na środku niewielką porcję farszu i sklej w pieróg. Dokładnie zaklej brzegi, by farsz nie wypłynął z środka w czasie gotowania.
Gotowe pierogi wrzucaj do dużego garnka z gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około 2 minuty. W ten sam sposób przygotuj pierogi z reszty ciasta. Podawaj pierogi gorące, z ulubioną okrasą, np. podsmażoną na maśle cebulą.