Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pójdzie ci szybko i sprawnie. Pierogi z mięsem mielonym surowym nie zajmą ci wiele czasu – aby wykonać nadzienie, po prostu dokładnie wymieszaj składniki. Aby przyspieszyć czynność sklejania pierogów, zaproś rodzinę do wspólnej pracy i zabawy w kuchni. To nie tylko oszczędność czasu, ale też chwile pełne radości i śmiechów. A gdy pierogi trafią na talerze, ich smak wynagrodzi każdą chwilę spędzoną na przygotowaniach!
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 58
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 58
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Składniki
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp przesianą mąkę. W środku zrób wgłębienie, wbij jajko, wlej mleko i dodaj sól. Najpierw wymieszaj składniki, zagarniając mąkę do środka, po czym zagnieć gładkie ciasto, które przestanie kleić się do dłoni – najlepiej przenosząc je z miski na stolnicę lub inną powierzchnię wysypaną mąką. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj farsz. Do miski włóż mielone mięsa, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, (obficie) czarnym pieprzem oraz majerankiem. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj mięsną masę ręką.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Oderwij fragment i rozwałkuj, po czym wytnij kółka szklanką lub foremką. Możesz także uformować ciasto w rulon, poodcinać „kopytka” i rozwałkowywać pojedyncze fragmenty. Na środek rozwałkowanych kółek z ciasta wykładaj małą łyżeczkę farszu i złóż na pół, dokładnie sklejając brzegi, aby stworzyć półksiężyce. Następnie złóż końce do środka, aby pierogi przypominały wigilijne uszka. Możesz także sklejać pierogi w inny, ulubiony sposób. Układaj je na podsypanej mąką powierzchni.
W dużym garnku z osoloną wodą gotuj pierogi partiami – ok. 3-5 minut od wypłynięcia, po czym wykładaj łyżką cedzakową. Aby wzmocnić smak pierogów, dodaj do wody, w której się gotują liść laurowy lub suszone zioła. Możesz także zamienić wodę na bulion.
Ugotowane pierogi z mięsem mielonym surowym podawaj na gorąco, najlepiej polane masłem i posypane podsmażoną cebulką. Jeśli potrzebujesz je ponownie odgrzać, odsmaż pierogi na maśle lub podpiecz w piekarniku.