Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi z mięsem z rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19606

Dodano:

Odsłon: 12424

Cześć! dzisiaj pomysł jak wykorzystać „resztki”, a dokładnie chodzi mi tym razem o mięso i warzywa, które pozostają po ugotowaniu rosołu. Moja propozycja, to zrobić z nich pyszny farsz do pierogów.

Składniki

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki ( opcjonalnie pietruszka, seler)
  • mięso z rosołu dokładnie obrane z kostek i chrząstek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso razem z marchewką i ewentualnie z pietruszką i selerem z rosołu przepuszczam przez maszynkę. Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam drobno posiekaną cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze moment wszystko podsmażam. Mięso przekładam do większej miski. Dodaję zeszkloną cebulkę z czosnkiem, wbijam jajko i doprawiam. mieszam ręką.

  2. Przepis na ciasto: potrzebujemy 1/2kg mąki, 1/2 łyżeczkę soli i kubek gorącej wody. Do miski wsypuję połowę mąki z solą, dodaję wodę i mieszam łyżką. Następnie stopniowo dosypuję resztę mąki i wyrabiam ręką na gładkie, elastyczne ciasto.

  3. Gotowe ciasto dzielę na 4 części, 3 z nich chowam pod ściereczkę, a pierwszą cieniutko rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie. Szklanką wycinam krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, delikatnie smaruję je wodą. Na środek każdego krążka kładę porcję mięsnego farszu i zlepiam brzegi ciasta. Jeszcze ozdobna falbanka i gotowe.

  4. Pierożki wrzucam partiami do osolonego wrzątku i gotuję 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podaję okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń