Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! dzisiaj pomysł jak wykorzystać „resztki”, a dokładnie chodzi mi tym razem o mięso i warzywa, które pozostają po ugotowaniu rosołu. Moja propozycja, to zrobić z nich pyszny farsz do pierogów.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 676
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1454
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458727
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1742
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 676
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1454
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458727
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1742
Składniki
Mięso razem z marchewką i ewentualnie z pietruszką i selerem z rosołu przepuszczam przez maszynkę. Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam drobno posiekaną cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze moment wszystko podsmażam. Mięso przekładam do większej miski. Dodaję zeszkloną cebulkę z czosnkiem, wbijam jajko i doprawiam. mieszam ręką.
Przepis na ciasto: potrzebujemy 1/2kg mąki, 1/2 łyżeczkę soli i kubek gorącej wody. Do miski wsypuję połowę mąki z solą, dodaję wodę i mieszam łyżką. Następnie stopniowo dosypuję resztę mąki i wyrabiam ręką na gładkie, elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto dzielę na 4 części, 3 z nich chowam pod ściereczkę, a pierwszą cieniutko rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie. Szklanką wycinam krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, delikatnie smaruję je wodą. Na środek każdego krążka kładę porcję mięsnego farszu i zlepiam brzegi ciasta. Jeszcze ozdobna falbanka i gotowe.
Pierożki wrzucam partiami do osolonego wrzątku i gotuję 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podaję okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami. Smacznego!!!