Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ugotowanego świątecznego bulionu z sarniny postanowiłam wykorzystać pozostałe mięso i warzywa. W ten sposób powstały pyszne mięsne pierożki. Tak przygotowane pierogi wyśmienicie smakują polane okrasą, odsmażone, podane w czerwonym barszczu lub bulionie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1139
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1165
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13202
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1139
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1165
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13202
Składniki
Przygotowanie farszu: ugotowane, oddzielone mięso od kości mielę w maszynce do mięsa na drobnym oczku. Na końcu mielę warzywa.
Do masy mięsnej dodaję przyprawy, dolewam bulion i dokładnie mieszam. Przykrywam folią spożywczą. Odstawiam na noc do lodówki, by masa zesztywniała.
Ciasto: na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję sól, masło i śmietanę. Robię wgłębienie i stopniowo dolewam gorącą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto. Ciasto zagniatam w kulę. Owijam folią spożywczą i odstawiam na minimum 30 minut.
Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.
Przygotowanie okrasy: boczek kroję w kostkę. Smażę do zrumienienia i dodaję pokrojone szalotki. Smażę do miękkości cebuli.
Ugotowane pierogi podaję obficie polane okrasą.