Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1113

Dodano:

Odsłon: 22640

Pyszne pierożki ! www.slodkiislony.blogspot.com

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka
  • mleko
  • sól
  • olej
  • FARSZ:
  • czerowna soczewica, 1 szklanka
  • suszone grzyby, garść
  • cebula, 1
  • kapusta kiszona, 40-50 dkg
  • czosnek, 3 ząbki
  • tymianek
  • liśc laurowy, ziele angielskie
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Grzybki moczyć przez kilka godzin lub całą noc. Ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, lekko posiekać, gotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Soczewicę zalać wodą ponad 1-2 cm. Gotować około 15min, póki wchłonie wodę, soczewica ma tendencję do rozgotowywania się, ale to nie szkodzi ;)

  2. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę plus przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby, odcedzić, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli, następnie soczewicę i kapustę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie jeszcze jednym ząbkiem czosnku.

  3. Ciasto: Mleko podgrzać, mąkę przesiać, lekko posolić, dodać odrobinę oleju i mleko. Zarobić ciasto, gdy zbyt lepiące dodać mąki. Rozwałkować dosyć cienko, wykrawać koła szklanką, nakładać farsz, zlepiać. Ponoć najlepsze pierogi są wtedy gdy nadzienie lekko prześwituje przez ciasto.

  4. Podawać z podsmażona cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń