Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobnie jak klasyczne "ruskie" są to pierogi z ziemniakami i twarogiem, ale tym razem z wędzonym. Farsz doprawiłam majerankiem i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 630
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25743
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 630
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25743
Składniki
Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażać na małym ogniu do wytopienia tłuszczu. Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do boczku. Smażyć do zrumienienia.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z tłuczonymi ziemniakami, dodać zawartość patelni. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Mąkę wsypać do sporej miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zgniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Szklanką lub metalową obręczą wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną.