Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobnie jak klasyczne "ruskie" są to pierogi z ziemniakami i twarogiem, ale tym razem z wędzonym. Farsz doprawiłam majerankiem i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 13691
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 248
paszteciki z kapustą i pieczarkami
Odsłon: 69
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 444
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 93
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 138
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 13691
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 248
paszteciki z kapustą i pieczarkami
Odsłon: 69
Przepis dnia
Eleganckie danie do zrobienia w jednym garnku. Pierś z kurczaka duszona z cze...
Odsłon: 444
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 93
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 138
Składniki
Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażać na małym ogniu do wytopienia tłuszczu. Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do boczku. Smażyć do zrumienienia.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z tłuczonymi ziemniakami, dodać zawartość patelni. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Mąkę wsypać do sporej miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zgniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Szklanką lub metalową obręczą wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami przez około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną.