Pierogi te są ulubionymi pierogami na wigilię mojej córki. Są bardzo proste i pyszne. Szybko się je robi i są idealne do robienia przez dzieci.
Pierogi ze śliwkami w całości
Składniki
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Ponadto:
- 1 opakowanie bezpestkowych suszonych śliwek kalifornijskich
- 2-3 łyżki masła
- olej do gotowania pierogów
- sól
- cukier do posypania pierogów
Składniki
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Ponadto:
- 1 opakowanie bezpestkowych suszonych śliwek kalifornijskich
- 2-3 łyżki masła
- olej do gotowania pierogów
- sól
- cukier do posypania pierogów

Etapy przygotowania
Do miski wrzucamy mąkę, sól, dolewamy wrzącą wodę oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm ja zawsze to robię na oko bo lubię jak ciasto na pierogi jest trochę grubsze. W cieście wykrawamy koła, można użyć szklanki, ja zawsze używam foremek. Resztę za mnie zrobiła Julcia. Ja zawsze pierogi lepię w rękach, ale ona woli używać do tego specjalnej maszynki do pierogów. Tak więc śliwkę umieszczamy na wyciętym kole i zlepiamy, albo ręcznie, albo tak jak Julcia za pomocą maszynki.

Gotowe pierogi odstawiamy na ściereczkę.

Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jakieś 5 minut na wolnym ogniu.

Ugotowane pierogi odcedzamy. Oblewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Smacznego !!!

;-D

;)))

Przepis w Waszym wykonaniu (17)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 100

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 59

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 762
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3631
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 100

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 59

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 762
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3631



Składniki
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- Ponadto:
- 1 opakowanie bezpestkowych suszonych śliwek kalifornijskich
- 2-3 łyżki masła
- olej do gotowania pierogów
- sól
- cukier do posypania pierogów
Do miski wrzucamy mąkę, sól, dolewamy wrzącą wodę oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm ja zawsze to robię na oko bo lubię jak ciasto na pierogi jest trochę grubsze. W cieście wykrawamy koła, można użyć szklanki, ja zawsze używam foremek. Resztę za mnie zrobiła Julcia. Ja zawsze pierogi lepię w rękach, ale ona woli używać do tego specjalnej maszynki do pierogów. Tak więc śliwkę umieszczamy na wyciętym kole i zlepiamy, albo ręcznie, albo tak jak Julcia za pomocą maszynki.
Gotowe pierogi odstawiamy na ściereczkę.
Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jakieś 5 minut na wolnym ogniu.
Ugotowane pierogi odcedzamy. Oblewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Smacznego !!!
;-D
;)))
Świetny i apetyczny pomysł:)
Super :)
Pyszne..rośnie młoda kuchareczka..przy mamie szybko nabierze wprawy:)
pyszne, szczególnie z raczek mini-kuchareczki :)
Widać, jak pociecha idzie w ślady mamy :D Super pierogi, a śliwki w środku, to poezja :)