Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem to delikatne danie, które sprawdzi się na niedzielny obiad czy przy ważniejszych wydarzeniach rodzinnych. Z pewnością odczaruje niezbyt pozytywne postrzeganie szpinaku – aromatyczny farsz z pieczarkami i cebulką podsmażaną na maśle wręcz rozpływa się w ustach!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 955
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 955
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2153
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Cebulę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w kostkę, a szpinak poszatkuj.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i pieczarki; smaż je przez kilka minut, do całkowitego odparowania wody. Dołóż przyprawy i wymieszaj.
Mieszankę warzyw posyp bułką tartą i wmieszaj ją. Dodaj szpinak i przesmaż krótko całość, do zwiędnięcia liści.
Zdejmij patelnię z ognia i ostudź farsz całkowicie.
Kurczaka umyj i osusz, a następnie rozetnij na pół, nie docinając do końca. Rozłóż płat na blacie i lekko rozbij tłuczkiem.
Na środek nanieś po kilka łyżek farszu. Ciasno zwiń mięso w roladę i owiń ją najpierw pergaminem, a następnie folią aluminiową.
Wstaw pierś kurczaka faszerowaną szpinakiem do naczynia żaroodpornego i piecz ją przez 45-50 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza.
Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i papier. Posyp mięso mieszanką suszonych warzyw.
Danie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w lodówce do 3 dni; podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.